Mens svinebakterien MRSA ifølge Fødevarestyrelsen har bredt sig til 88 procent de danske besætninger med slagtesvin, er det kun et fåtal af de økologiske svineavlere, som er ramt af MRSA-bakterien, der også kan spredes til mennesker og tilligemed kan spores i halvdelen af svinekødet.
Ved den seneste undersøgelse i 2015 var det kun seks procent af de økologiske svin, som var inficeret med MRSA. Også landets største økologiske svineproducent Bertel Hestbjerg og hans tusindvis af svin er hidtil sluppet for den frygtede virus.
Grisene har mere plads og kan bevæge sig frit
- Jeg tror, det skyldes, at vi har et lavt antibiotikaforbrug, og så har vi forholdsvis meget luft og rum omkring grisene, siger Bertel Hestbjerg til TV Midtvest.
I år er antallet af MRSA-tilfælde i konventionelle svinebrug eksploderet. Og brugen af antibiotika i besætningerne spiller ifølge en dyrlæge en stor rolle.
- Hvis man kigger helt overordnet på det, så hænger resistens og antibiotikaforbrug sammen, og i den økologiske produktion er der et meget lavere antibiotikaforbrug, og derfor er der også et mindre pres på det system, som gør, at resistensen ikke kommer frem, og det har helt klart noget med forbruget at gøre, siger Niels Peter Baadsgaard, der er dyrlæge og dagligt overvåger sundheden hos de økologiske grise hos Hestbjerg Økologi, der har opdelt de mange øko-grise i mindre flokke på tre gårde.
Fire ud af 65 økologiske svinebrug fik i 2015 konstateret MRSA.