Danske børn tisser glyfosat

SPRØJTEGIFT – De fleste af os har glyfosat i kroppen. Vi får det igennem maden, siger dansk ekspert, som anbefaler politikerne at sige nej til en ny godkendelse af aktivstoffet i Roundup.

Forskerne finder rester af glyfosat i urin fra både børn og voksne i Danmark. Foto: Colourbox

Når dit barn er på toilettet for at tisse, er der stor sandsynlighed for, at der er rester af glyfosat med i barnets urin. Det viser danske undersøgelser, hvor forskerne har taget prøver af urin fra skolebørn fra Gentofte og Viby Sjælland. Prøverne er indsamlet i 2011.

- Vi har målt i urinprøver fra mødre og skolebørn og har fundet glyfosat i samtlige prøver, siger Lisbeth E. Knudsen, professor i toksikologi ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Lisbeth E. Knudsen blev fredag 21. april interviewet i Orientering på P1, og hun er ikke i tvivl om, at flertallet af os er udsat for glyfosat, som et flertal i Europa-Parlamentet trods massiv modstand er parat til at godkende for en ny periode.

Bør udfases så hurtigt som muligt
- Jeg er ikke i tvivl om, at danskerne er udsat for glyfosat. Jeg synes faktisk ikke, der er grund til at bruge rigtig mange flere midler på flere undersøgelser, men selvfølgelig vil det være godt at kende noget mere til kilderne, siger Lisbeth E. Knudsen, der helst ser glyfosat udfaset så hurtigt som muligt.

Hun er skuffet over, at den danske regering er at finde blandt de europæiske lande, der vil forny EU’s godkendelse af glyfosat.

- Jeg synes, det er ret ærgerligt, at den danske regering vælger at tage en så konservativ position, siger hun til Orientering.

Hun anser det for mest sandsynligt, at de fleste af os indtager glyfosat via de fødevarer, vi spiser. De børn, som blev undersøgt, havde nemlig ikke nogen tilknytning til landbrug. Lisbeth E. Knudsen anbefaler derfor politikerne at sige nej til en ny syv-årig godkendelse af glyfosat og dermed sprøjtegiften Roundup.

- Langt den væsentligste kilde er fra afgrøderne, der er blevet sprøjtet, understreger professoren.

Forslår økologisk forsøg
Af samme grund foreslår hun et sammenlignende forsøg med personer, der spiser økologisk og har valgt en økologisk livsform.

- Det kan være, at personer, der vælger at leve økologisk, slet ikke bliver udsat for glyfosat. Det er et af de studier, man også ville kunne lave i Danmark, foreslår Lisbeth E. Knudsen, som også er spændt på at følge udviklingen i Frankrig, hvor man nu forbyder private haveejere at bruge Roundup.

Den danske professor er netop vendt hjem fra en stor international konference, hvor netop den slags målinger var på dagsordenen. På konferencen kunne tyske forskere fortælle, at man har foretaget målinger og har arkiveret prøver fra de sidste 15 år, som viser et stigende indhold af glyfosat.

I britiske morgenmadsprodukter
Ifølge Lisbeth E. Knudsen var forskere fra blandt andet Spanien på konferencen overbeviste om, at de vil kunne finde glyfosat i alle prøver, de foretager.

Fra Storbritannien lyder meldingen, at der er rester af glyfosat i 30 procent af de populære morgenmadsprodukter. Her er også den store supermarkedskæde Waitrose kommet i søgelyset, fordi man har forbudt salget af glyfosat i kædens mange butikker, men stadig væk anvender sprøjtegiften på de landbrug, der leverer fødevarer til butikshylderne.

Milliardforretning for Monsanto
Glyfosat er aktivstoffet i Roundup, som har skabt en milliardforretning for amerikanske Monsanto.

Roundup sprøjtes ud for at bekæmpe græsukrudt og er verdens mest solgte sprøjtegift. I både Danmark og andre europæiske lande må også private anvende sprøjtegiften, der kan købes i  de fleste havecentre, uden særlige restriktioner.

Amerikanske Monsanto, der også er verdens største frøfirma, sælger genmodificerede frø og såsæd, der netop er designet til at blive sprøjtet på landmændenes marker med Roundup. Ifølge Monsanto uden at afgrøderne tilsyneladende tager skade.

WHO: Sandsynligvis kræftfremkaldende
Glyphosat kom for alvor i søgelyset, da IARC – Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningsinstitut i det videnskabelige tidsskrift Lancet Oncology vurderede, at  glyfosat er kræftfremkaldende.

De uafhængige kræftforskere havde fundet »overbevisende beviser« for, at glyfosat kan forårsage kræft i forsøgsdyr og konkluderede, at kræftrisikoen efter alt at dømme også omfatter mennesker.

Både Monsanto og ECPA, der repræsentere de europæiske producenter, har siden afvist sundhedsorganisationens konklusion.

Forleden overlevede glyfosat endnu en afstemning i EU-Parlamentet. Et flertal anbefalede dog at begrænse en ny godkendelsesperiode fra 15 til syv år, hvor glyfosat må sælges på det europæiske marked.

Hør radioindslaget i Orientering på P1.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: