Dansk Folkeparti har afvist at støtte et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at holde muligheden åben for dansk enegang og indføre et nationalt forbud mod hormonforstyrrende stoffer, hvis det ikke lykkes at få et forbud på EU-plan.
- Det Økologiske Råd støtter, at Danmark arbejder for forbud på EU-plan. Det er langt at foretrække, hvis det er muligt. Men erfaringen fra tidligere sager med legetøj, sutteflasker m.v. viser, at et nationalt forbud kan skubbe på udviklingen og i sidste ende føre til et forbud på EU-plan, siger sekretariatsleder hos Det Økologiske Råd, Christian Ege.
Han mener, vi er nødt til at handle nu og henviser til den viden, vi allerede har om hormonforstyrrende stoffer fra laboratorieforsøg og den stigende forekomst af de sundhedsproblemer, som vi ved, kan skyldes påvirkninger fra disse stoffer.
- Det er stærkt bekymrende, at der nu er en samlet borgerlig blok, som ikke er villig til at bruge alle midler til at sikre danskerne mod hormonforstyrrende stoffer, siger Christian Ege.
- Det betyder desværre, at hvis flertallet skulle skifte efter valget, vil der ikke være vilje til hurtig handling i tilfælde af at sagen kører fast i EU.
EU-regulering kan trække i langdrag
EU’s regulering er ofte betydeligt forsinket i forhold til forskningen. Derfor kan vi ikke blot sidde med hænderne i skødet og vente på handling fra EU’s side, argumenterer han.
- Danmark har netop tidligere ved at gå forrest lagt ekstra pres på EU og sikret en bedre lovgivning, end vi ellers havde fået Den viden, vi allerede har om disse stoffer, og den berettigede tvivl, der er om deres sikkerhed, bør komme vores og vores børns sundhed til gode – ikke kortsigtede virksomhedsinteresser, siger Christian Ege.
Det Økologiske Råd opfordrer samtidig til, at vi handler i Danmark, også inden eventuelle forbud kan træde i kraft.
Udsættelsen for hormonforstyrrende stoffer kan begrænses meget ved at købe miljømærkede produkter og ved at købe økologiske fødevarer, så man undgår hormonforstyrrende pesticider. Den offentlige sektor – kommuner, regioner og staten – har en særlig rolle ved i sin indkøbspolitik at fravælge produkter med hormonforstyrrende stoffer.
Ftalater hører til de stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Forskning tyder på, at de kan skade frugtbarheden, ødelægge mænds sædkvalitet, give adfærdsforstyrrelser, leverskader, fedme og forskellige former for kræft.