Det er ikke kun i udlandet, at drikkevandet er forurenet med mikroplast. Også i Danmark er der grund til at slå alarm.
Det viser helt nye undersøgelser af drikkevandet i 16 københavnske husstande. Her fandt forskerne i gennemsnit 18 stykker mikroplast i hver liter drikkevand.
- Det havde glædet mig meget, hvis vi ikke havde fundet noget, siger Søren T. Christensen til DR Nyheder. Han er biolog hos erhvervsakademiet CPHBusiness Laboratorie og Miljø, der står bag undersøgelsen.
Overraskende resultat af prøver
Søren T. Christensen har i den seneste uge stået i spidsen for et hold af miljøteknologer, der har taget prøver af drikkevandet for at se, om det var forurenet med mikroplast, og det var det.
Resultatet kom bag på forskerne. Hverken myndigheder eller forskere har tidligere undersøgt drikkevandet i Danmark for mikroplast, da man ikke forventede at finde det.
Et nyt amerikansk studie afslørede fornylig, at man har fundet mikroskopiske plastfibre i prøver fra vandhaner i en lang række lande verden over. I USA var andelen af forurenede prøver på 94 procent, mens de fælles tal for Europa ligger på 72 procent. Undersøgelsen indeholder ikke danske data.
USA er værst ramt med mikroskobiske plaststykker i drikkevandet. Her har man taget prøver i blandt andet den amerikanske kongres og de amerikanske miljømyndigheder. Også i Libanon og Indien er vandet voldsomt forurenet med mikroplast.
Sundhedsrisiko ved at drikke vand fra vandhanen
Den amerikanske undersøgelse fik danske NGO’er til at kræve handling.
- Vi mangler virkelig danske data på det her område, siger Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change.
- Vi ved reelt ikke, om danskerne udsætter sig selv for sundhedsrisiko, når de drikker vand fra hanen. Vi er nødt til at prioritere forskningen på dette område langt højere, så vi kan få et dansk billede af problemets omfang og finde ud af, hvor vi skal sætte ind, siger han.