Dansk ægtepar slap heldigt fra monsterorkan

KLIMA – Ann Gertrud Bertelsen og hendes mand Steen Hejlskov, der bor i Østjylland, blev mødt med varslinger om orkanen Sandy, allerede torsdag aften i sidste uge, da de ankom til New York. Parret opholdt sig i Brooklyn og slap uden skrammer, da monsterorkanen i forgårs hærgende drog igennem New York.

Et dansk par og deres søn og svigerdatter opholdt sig i Brooklyn, mens Sandy hærgede New York. Fra højre: Steen Hejlskov, Ann Gertrud Bertelsen, sønnen Asmund og hans kæreste Sivi.

- Netforbindelsen røg, og en rude blev knust i naboejendommen, da monsterorkanen Sandy var på sit højeste. Det var mandag aften fra klokken 18 til 21, fortæller Ann Gertrud Bertelsen, som besøger sin søn i New York.

- Det første, der mødte os, da vi torsdag aften ankom til New York, var varslingerne om orkanen Sandy, som vi indtil da intet havde hørt om. Siden blev tonen konstant skærpet. Situationen blev taget meget alvorligt af alle, vi har snakket med, fortæller Ann Gertrud Bertelsen.

Alt blev lukket ned
Undergrundsbanen blev lukket allerede søndag aften, og al drift blev suspenderet indtil videre. Mandag lukkede alle skoler i den amerikanske millionby, arbejdspladser, lufthavne, og selv Broadway  forberedte sig på orkanen, og den store hamstring gik i gang. Kun de små butikker og restauranter med lokalt ansatte holdt åbent søndag aften. Dagen derpå  er de fleste butikker stadig lukkede, fordi varerne ikke kan nå frem.

Det store halloween optog, der skulle have fundet sted i går i Greenwich Village, blev også aflyst, fordi politiet ikke havde kapacitet til den slags aktiviteter, men havde hænderne fulde med andre ting.

Netforbindelsen forsvandt
- Mandag aften mellem kl 18 og 21 var stormen på sit højeste her, og det var en ganske voldsom susen, fortæller Ann Gertrud Bertelsen.

En enkelt rude blev knust i naboejendommen, internettet forsvandt men ellers skete der ikke rigtig noget, fortæller Ann Gertrud Bertelsen.

- Men vi befinder os jo i Brooklyn, afskåret fra Manhattan lige ovre på den anden side, og her, hvor vi er, er sporene som efter en almindelig dansk vinterstorm, nogle væltede træer, nedblæste tagrender, lidt byggematerialer og en smule ekstra affald i gaderne. Det meste er i løbet af den næstfølgende dag blevet ryddet op, bladene er fejet sammen og puttet i sække, træer og grene er savet op, affaldet er lagt ind i vejkanten.

Vandet er det største problem
Ifølge Ann Gertrud Bertelsen er vandet det største problem. Mange tunneller er stadig fyldt med vand, og det kommer til at tage lang tid før alt er tilbage til normalen igen, vurderer hun.

Op mod otte millioner mennesker i hele området er ramt. Mange er uden strøm og vand. Det er især gået hårdt ud over New Jersey og den sydlige del af Manhattan.

Monsterorkanen Sandy har kostet store materielle ødelæggelser i de tætbefolkede områder og mere end 60 mennesker har mistet livet.

- I dag tager vi over på Manhatten og ser på det. Ground Zero har åbenbart været truet af vandmasserne, kranen ved Freedom Tower er knækket ned – vi må over og se på det, slutter Ann Gertrud Bertelsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: