Danmarks energiforbrug er rekordlavt

ENERGI: Trods stigende produktion fortsætter vores energiforbrug med at falde. Vi er næsten nede på samme niveau som i begyndelsen af 1970′erne, da oliekrisen i november 1973 fik regeringen til at indføre bilfrie søndage for at spare energi.

Vi bruger ca. 40 procent af vores energi i boligerne, og en stor del går til varme.

Danmarks energiforbrug er rekordlavt. Og hvis tallene for de sidste tre måneder af 2014 følger tendensen for de første tre kvartaler , vil det danske energiforbrug for hele 2014 være nede på niveau med forbruget i 1972. Dermed er det lykkes at spare på energien samtidig med, at samfundsproduktionen er vokset, viser en analyse fra Dansk Energi.

- Siden 2007, hvor Danmarks energiforbrug toppede, er det faldet ganske betydeligt med hele 17 procent. Det er tilmed sket samtidig med, at bruttonationalproduktet kun er reduceret en smule over perioden og nu ligger stabilt, siger chefkonsulent Rasmus Tengvad, Dansk Energi til Ritzau.

Alene i 2013 faldt vores energiforbrug med 2,4 procent og nåede dermed det laveste niveau siden begyndelsen af 1980′erne.

Bedst til at spare er produktionserhvervet, der tegner sig for den største del af det faldende energiforbrug med 41 procent. Husholdninger og transport har sparet hver 20 procent på energien, mens handel/service og energisektoren står for henholdsvis 12 og syv procent af besparelsen.

Med undtagelse af krisens første år i 2008-2009 er industriproduktionen generelt vokset – fra 2009 til 2013 således med 13 procent, mens forbruget af energi dalede fire procent.

Også energiselskabernes pligt til at finde energibesparelser i hjemmene, det offentlige og erhvervslivet har ifølge Dansk Energi betydet meget.

- Den danske model, som efterlignes på EU-plan, gavner altså ikke kun klimaet, men også vores eksport og konkurrenceevne, oplyser Rasmus Tengvad til Ritzau.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: