Danmark vil sætte skub i økologien i Afrika

Titusinder af småbønder i Uganda og Kenya har omlagt deres små jordlodder til økologisk drift. Foto: Svend Jensen

KENYA – Der skal flere økologiske varer på butikshylderne i Østafrika. Nyt projekt i Kenya skal udvikle markedet og skabe stabil afsætning for økologiske småbønder.

Økologisk Landsforenings arbejde med økologi som vej til mere mad for fattige bønder i Østafrika bliver nu udvidet.

Foreningen har fået støtte til et nyt projekt i Kenya, som skal udvikle markedet for økologiske produkter og derved sikre en stabil afsætning for små, økologiske jordbrug i området. Interessen for økologiske fødevarer er spirende hos den østafrikanske middelklasse.

Med en startbevilling i 2014 på 2,5 mio. kroner fra Danida kan Økologisk Landsforening nu påbegynde en forventet flerårig indsats for at udvikle markedet for økologi i Østafrika.

Med i flere projekter
Økologisk Landsforening er allerede involveret i flere projekter med at udbrede basal viden om økologisk jordbrug til fattige afrikanske bønder. Forskning og de praktiske erfaringer viser, at økologi er en effektfuld måde at øge ulandsbønders udbytter, indtjening og levestandard på.

Og nu tager foreningen således hul på et nyt projekt i Kenya, som skal øge forbruget af lokalt producerede økologiske varer i dagligvarehandlen ved at skabe bevidsthed hos både forbrugerne og dagligvarebutikkerne om værdien ved økologi.

I sidste ende vil projektet gavne de små, østafrikanske øko-bønder, som kan opnå en mere stabil afsætning af deres økologiske varer på hjemmemarkedet.

- Det er det første projekt i Afrika, som med fokus på forbrugernes og dagligvarebutikkernes efterspørgsel arbejder målrettet med at udvikle markedet for økologi, siger Per Rasmussen, international konsulent i Økologisk Landsforening

Ifølge ham vil projektet især fokusere på Kenyas hovedstad, Nairobi. Her er der potentiale for øget salg.

Interessen for økologi vokser i Nairobi
- Der er en spirende interesse for økologiske fødevarer hos især middelklassen i Nairobi. Forbrugerne er i stigende grad optagede af naturlige og sunde fødevarer, og mange bekymrer sig om sprøjtegiftrester i maden.

- Flere og flere bliver i den sammenhæng bevidste om, hvad økologien kan tilbyde, og den udvikling vil vi gerne hjælpe yderligere på vej, siger Per Rasmussen.

En del af projektet består i oplysningskampagner for forbrugerne. Men også medarbejderne i dagligvaresektoren vil være i fokus og blive uddannet i markedsføring og indkøb af økologiske produkter.

Trækker på danske erfaringer
- Herhjemme i Danmark har vi været rigtigt gode til at få hul igennem til supermarkederne og opnå en stor tilgængelighed af økologiske varer. I dag er vi det land i verden, der har den højeste økologiske markedsandel. Det er den viden og erfaring, vi vil trække på i dette nye projekt, forklarer Per Rasmussen.

ECOMEA-projektet gennemføres i samarbejde med de fem nationale økologiorganisationer i Det Østafrikanske Fællesskab.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: