Danmark har 1.000 økologiske spisesteder

ØKOLOGI: 1.000 kantiner, restauranter og andre spisesteder kan fra i dag smykke sig med et økologisk spisemærke. Antallet er seksdoblet siden 2012.

Antallet af økologiske spisesteder er seksdoblet siden 2012. Her er det restauranten på Esrum Møllegård i Nordsjælland. Foto: Gustav Bech

Det økologiske spisemærke nummer 1.000 bliver uddelt her til formiddag, og det er især regeringens fokus på at få de offentlige køkkener med på vognen, der har fået tallet til at stige.

- Regeringen arbejder hårdt for mere økologi i Danmark, og for mig er det naturligt, at det offentlige går forrest. Derfor er regeringens markante satsning på at få flere økologiske spisesteder i det offentlige en vigtig del af arbejdet for et mere økologisk Danmark, siger Dan Jørgensen.

Seksdoblet siden 2012
Siden 2012 er antallet af køkkener med økologisk spisemærke seksdoblet og af de 1.000, der i dag har et spisemærke er mere end 6 ud af 10 offentlige. I 2013 købte de danske storkøkkener økologiske produkter for ca. en mia. kr. Dette er en fordobling i forhold til 2010.

- Jeg har selv haft muligheden for at besøge flere af de økologiske kantiner, og det indtryk jeg har fået er, at omlægningen til økologi har ændret køkkenet radikalt. Det betyder, at der er mindre madspild og at der bliver serveret mindre kød, men flere af sæsonens friske grøntsager. Derudover har det skabt en større arbejdsglæde, da langt de fleste retter nu bliver lavet fra bunden, siger Dan Jørgensen.

Økologimærke nummer 1.000 bliver overrakt på Copenhagen Food Fair festivalen i Bella Center i dag mandag..

Fakta om de økologiske spisemærker

Der findes tre økologiske spisemærker:

  • Økologisk bronzemærke, der betyder, at spisestedet er 30-60 procent økologisk
  • Økologisk sølvmærke, der betyder, at spisestedet er 60-90 procent økologisk
  • Økologisk guldmærke, der betyder, at spisestedet er mere end 90 procent økologisk

Det økologiske spisemærke har eksisteret siden 2009.

  • I starten af 2012 var der 138 økologiske spisemærker. 65 procent af spisemærkerne er nu registreret af et offentligt køkken
  • Regeringen har siden 2012 støttet omlægningen af offentlige køkkener til økologi med 28 millioner kroner om året.
  • Regeringen har afsat 58 millioner kroner til økologisk omstillingen af de offentlige køkkener frem til 2018.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: