Den danske fødevaresektor får mange roser i ugens udgave af det britiske tidsskrift The Economist, der skriver, at lillebitte Danmark er en supermagt inden for landbrug.
Det er særligt landmændene og virksomhedernes evne til at være innovative og produktive, der imponerer The Economist, hvis erhvervsredaktør Adrian Wooldridge har besøgt en række virksomheder, forskningsorganisationer og landmænd for at afdække hvordan Danmark med et meget højt omkostnings- og lønniveau formår at konkurrere og år for år øge fødevareeksporten.
Han konkluderer, at den danske fødevarebranche har en fremragende evne til at sikre udvikling og nytænkning, og at viljen til at optimere produktionen gennemsyrer hele sektoren fra landmænd til forskning og forædlingsvirksomheder.
Adrian Wooldridge peger videre på traditionen for tæt samarbejde mellem forskning og erhvervsliv, og gode udviklingsmuligheder for små iværksættervirksomheder som vigtige faktorer for den danske succes. Et eksempel på det er innovationsparken Agro Food Park i Skejby ved Aarhus, der i år 2020 forventes at rumme 3.000 arbejdspladser inden for fødevareinnovation.
The Economist vurderer, at Danmark står godt rustet til fremtidens udfordringer. Stor ekspertise inden for eksempelvis fødevaresikkerhed, og en produktion der både kan levere “bulk” og “high end” produkter er stærke indikatorer på at Danmark kan holde fast og udbygge sin status, vurderes det.