Coop indgår aftale med kaffebønder i Kenya

KAFFE – Danmarks største dagligvarevirksomhed går nye veje for at sikre god kaffe til danske forbrugere og samtidig bidrage til udvikling i Afrika.

Med denne nye aftale vil Coop udfordre hele den traditionelle kaffehandel og skabe en bæredygtig udvikling på kommercielle vilkår. Her er det økologiske kaffebønder i Uganda, der viser deres høst frem. Foto: Ulla Skovsbøl

Coop-butikkerne har indgået en aftale med tusindvis af kaffebønder i Kenya.

Planen er at etablere et selskab og bygge et risteri, som skal producere 2.000 tons kaffe årligt og levere kaffe direkte til hylderne i Coops 1.200 butikker i Danmark.

Med denne nye aftale vil Coop udfordre hele den traditionelle kaffehandel og skabe en bæredygtig udvikling på kommercielle vilkår. Samtidig bliver der tale en markant opgradering af et af Coops største og ældste mærker, Cirkel Kaffe.

- Afrika rummer store muligheder, og i Coop vil vi gerne indgå partnerskaber, der kan være til gavn for både de afrikanske producenter og vores kunder, siger bestyrelsesformand for Coop, Lasse Bolander.

Springer mellemled over
Den mest effektive måde er gennem handel, der kan være til fordel for begge parter. Det er præcis, hvad vi opnår med dette samarbejde, understreger han.

Med projektet udfordrer Coop den traditionelle måde at drive handel med kaffe på, fordi dagligevarekoncernen kan springe mange mellemled, og handelen foregår direkte mellem de to parter, Coop i Danmark og kaffebønderne i Kenya. Dermed forkortes afstand mellem den afrikanske kaffebonde og den danske kaffedrikker makant.

Bedre priser til kaffebønderne
Ifølge Coop vil det betyde, at kenyanske bønder vil få bedre priser og hurtigere betaling for deres varer. Samtidig får Coops kunder kvalitetskaffe og er med til at sikre, at bønderne får en bedre pris.

Udover Coop indskyder Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) et lån og egenkapital i projektet. Det danske mikroristeri Estate Coffe leverer teknisk rådgivning.

Kaffen forventes at være i Coops butikker inden udgangen af 2016.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: