Coop forbyder farlige deodoranter og cremer

SUNDHED – Coop forbyder det stærkt allergene stof MI i cremer, deodoranter, bodylotion og andre plejeprodukter. Leverandørerne skal fjerne stoffet, ellers ryger de sidste produkter ned fra hylderne.

Coop-butikkerne vil ikke længere sælge cremer, deodoranter, bodylotion og andre plejeprodukter med langvarig hudkontakt, der indeholder stoffet MI. Foto: Colourbox

Coop-butikkerne vil ikke længere sælge cremer, deodoranter, bodylotion og andre plejeprodukter med langvarig hudkontakt, der indeholder stoffet MI. Det skyldes, at stoffet er kædet sammen med kraftige allergiske reaktioner.

Methylisothiazolinone (MI) er et stærkt allergent konserveringsmiddel, som bruges i plejeprodukter og maling. Stoffet har i flere år har været kædet sammen med kraftige allergiske reaktioner. Myndighederne har dog endnu ikke reguleret stoffet, og derfor har Coop nu selv besluttet at udfase stoffet i alle plejeprodukter med langvarig hudkontakt i koncernens butikker.

De sidste udfases
Coop har aldrig tilladt stoffet i egne varemærker, og har nu bedt mærkevare-leverandører om også at fjerne stoffet i alle plejeprodukter med langvarig hudkontakt – såkaldte ’leave-on-produkter’. Med få undtagelser er varerne allerede væk fra hylderne i næsten alle koncernens 1200 butikker, og forventes helt udfaset ved udgangen af året, siger Malene Teller Blume, der er Coops kvalitetschef for non-food.

Videnscenter for Allergi, Hud-og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital har oplyst, at der er en eksplosiv vækst i antallet af allergitilfælde for MI, både i Danmark og Europa. I Danmark får vi ca. 1.000 nye tilfælde om året. Allergien er en livslang lidelse og blandt andet kan det være svært for allergikerne at opholde sig i rum malet med MI-holdig maling.

Særlig risiko og akut problem
En eventuelt kommende regulering vil ikke omfatte rengøringsmidler og vaskemidler. Det kan være et problem for dem, som allerede har en allergi, eller som ikke ønsker sig at udsætte sig for dette allergene stof. Derfor stillede Coop allerede i 2014 krav om, at håndopvaskemidler, som jo kommer i kontakt med huden,  fremadrettet skulle leveres uden MI.

- Det står klart, at MI udgør en særlig risiko og akut problem for mange mennesker. Desværre ved vi, at lovgivning kan tage flere år endnu. Derfor vælger vi at gøre en særlig indsats for at få MI helt ud af vores butiker, forklarer Malene Teller Blume, der er Coops kvalitetschef for non-food.

Indsatsen mod MI er en del af Coops samlede strategi imod kemiske stoffer: Det såkaldte beskidte dusin.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: