Mens EU tøver med totalt forbud, har Coop fjernet de såkaldte bisphenoler fra alle dåser i mærkerne Änglamark, Fakta 365 økologi og Irma økologi. Det er sket i alle koncernens 1200 butikker.
Bisphenoler bruges på indersiden af konservesdåser for at skabe en barriere mellem fødevaren og dåsens metal.
Bisphenoler har imidlertid vist sig at være hormonforstyrrende selv i små doser. Forskere har også en stærk mistanke om, at stoffet kan påvirke frugtbarheden, medvirke til at unge piger kommer for tidligt i pubertet og svække immunforsvaret.
Coop har derfor fjernet bisphenoler fra alle dåser i mærkerne Änglamark, Fakta 365 økologi og Irma økologi.
Dåser fri for bisphenol
- Vi er glade for nu at kunne tilbyde bisphenolfri dåser til vores kunder, siger Michael Christensen, der er kategoridirektør i Coop.
- Samtidig viser vi, at det kan lade sig gøre at finde brugbare løsninger. Jeg håber, at andre supermarkedskæder også vil presse på, så vi hurtigere kan sikre forbrugerne mod de problematiske stoffer, siger han.
Målet er at fjerne bisphenoler fra alle Coops egne varemærker.
Frustreret over hvor langsomt det går
Malene Teller Blume, der er kvalitetschef for Coops nonfood og leder af koncernens kemikaliestrategi, er glad for de hidtidige resultater af Coops indsats, men også frustreret over, hvor langsomt det går med at få stofferne helt forbudt.
- Vi mener, at det er stærkt bekymrende, at der løbende udkommer forskningsresultater, som viser at disse stoffer kan have en skadelig effekt selv ved lave doser. Derfor har vi valgt at bruge vores forsigtighedsprincip og arbejde for at få stofferne fjernet, siger hun.
Summen af påvirkninger
De mistænkte stoffer findes i mange typer af dagligvarer, og det er summen af påvirkningen fra stofferne, som måske kan påvirke vores helbred.
Som forbruger er du mest udsat for bisphenoler i konservesdåser, men også fra kassebonner. I Coop forbød man derfor brugen af bon-papir med bisphenoler i 2015.
Indsatsen er en del af Coops kemikalie-strategi, Det Beskidte Dusin, hvor koncernen arbejder systematisk med at udfase de 12 mest problematiske kemikalier fra dagligvarer.