Fødevareminister Dan Jørgensen overrakte her til formiddag 32 øko-spisemærker til daginstitutioner, plejehjem og kantiner på Copenhagen Food Fair i Bella Center.
- Jeg synes, det giver rigtig god mening at arbejde med økologi, siger Mia Johansen, køkkenleder i daginstitutionen Rosenåen, som laver mad til 15 vuggestuebørn hver dag.
- Først og fremmest er det vigtigt for mig at vide, at den mad, jeg serverer for børnene, er fri for rester og sprøjtegifte og en masse unødige tilsætningsstoffer. Jeg føler, at jeg kan være med til at give børnene en god start på livet på den måde, understreger Mia Johansen.
Hos Rosenåen er maden nu 87 procent økologisk, og Mia Johansen modtog derfor øko-spisemærket i sølv ved dagens overrækkelse.
Det går den rigtige vej
Overrækkelsen af spisemærkerne sker på en dag, hvor hele Copenhagen Food Fair er dedikeret til økologi, hvilket bl.a. skyldes den voksende interesse for økologi i foodservice-branchen. Den økologiske omsætning i landets storkøkkener nåede i 2013 op på 981 millioner kroner, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Det er næsten en fordobling i forhold til 2010.
- Der serveres 800.000 måltider hver dag i det offentlige, og mange flere af dem skulle gerne være økologiske. Men det går helt bestemt den rigtige vej, sagde fødevareminister Dan Jørgensen og ønskede stort tillykke til dagens spisemærke-modtagere.
- I dag overrækker vi det økologiske spisemærke nummer 1000, og det er jo fantastisk. Økologi i køkkenerne spreder ikke kun glæde hos dem, der spiser maden, men også hos de køkkenfolk, der laver den. Det giver en stolthed ved arbejdet, lød det fra fødevareministeren.
Økologisk køkkenomlægning er afgørende
Økologisk Landsforening står bag det økologiske område og den økologiske jubilæumsscene, som danner rammen om i alt 22 forskellige øko-shows under de tre messe-dage. I alt 56 økologiske virksomheder deltager på Copenhagen Food Fair i det største fremstød hidtil.
- Det har stor betydning for økologiens udbredelse i Danmark, at vi har køkkenprofessionelle, som har vilje, evne og lyst til at finde veje for økologisk omlægning. Vi har brug for jer, for at få økologi ud til danskerne – ud til børnehavebørnene, ud på arbejdspladserne, ud til hospitalssengene, på caféerne og restauranterne og til de ældre på plejehjemmene. Så en stor tak til jer og et stort tillykke med et bevis om jeres bevidste valg, sagde Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening ved spisemærke-overrækkelsen.