Bonde i Uganda var syg af sprøjtegift i årevis

SPRØJTEGIFT – Det var ikke malaria, men sprøjtegift, der gjorde Sarah Akia syg. Nu er den ugandisiske bonde helt stået af kemien og har stor succes med at dyrke økologisk.

Sara Akia (tv) har omlagt sit lille landbrug til økologisk drift. Her ses hun sammen med fem af sine ti børn. Foto: Dan Larsen

Den ugandiske farmer Sarah Akia var vant til at have kløe, maveproblemer, høj feber og hovedpine. Hendes konklusion var, at hun blot havde malaria hele tiden.

Efter at have lidt med disse problemer i årevis ved hun nu, at årsagen var sprøjtegift og ikke malaria.

I dag er hun ekspert i hjemmelavet økologisk beskyttelse af sine afgrøder og ikke mindst i kemiske sprøjtemidler.

Sarah Akia er nu stået helt af kemien og driver et økologisk landbrug.

Lille brug
Sarah Akia er en 48 årig farmer i bushen udenfor Pallisa, der ligger en dagsrejse fra Kampala. Hun dyrker sine fire hektar hjulpet af sin mand. Afgrøderne er bomuld, kassava, bananer og majs. Rundt om sit hus har hun appelsintræer.

- Jeg anede ikke, hvordan de kemiske sprøjtemidler virkede. Vi gjorde jo bare, som sælgerne sagde, forklarer hun og understreger, at forklaringen med malaria virkede helt rimelig for hende og naboerne.

Sarah Akia må arbejde hårdt på sine fire hektar. Familien har 10 børn, hvoraf de 9 går i kostskole en dagsrejse væk. Der skal skaffes mange penge til familiens ophold. Målet er at børnene ‘klarer sig bedre’ end forældrene.

En dag kom nogen forbi
Årsagen til, at Sarah Akia nu har omlagt sit landbrug totalt, er, at en repræsentant for en NGO kom forbi landsbyen og indbød to lokale bønder til en serie seminarer om IPM, Integrated Pest Management. Naboerne valgte hende som deltager.

Efter en serie kurser, hvor hun blev certificeret som vejleder af andre, ved hun i dag meget om at veksle mellem forskellige afgrøder, fremstille egne midler til at bekæmpe skadedyr og svamp og håndtere kemikalier sikkert.

- Jeg er selv gået fuldstændig over til økologisk drift, forklarer hun entusiastisk.

- I år har der været tørke, men jeg får alligevel større udbytte, end hvis jeg brugte kemikalierne. Når det er meget varmt, beskadiger kemikalierne afgrøden.

Får gift på kroppen
Bag forandringerne i denne bondes liv er kurserne i at omgås sprøjtemidler med varsomhed og selv producere alternativer. Det drives af en ugandisk organisation i partnerskab med den danske NGO-organisation, Diálogos.

Danskerne har års erfaring i at introducere korrekt omgang med sprøjtemidler og organiske løsninger fra Bolivia, og er for øvrigt også i gang i Nepal. Diálogos tilgang til emnet er arbejdsmedicinsk; at forhindre forgiftninger.

De fleste bønder i Uganda har som bønder i andre fattige lande ingen anelse om, hvordan de kemiske sprøjtemidler virker. De kan ikke læse mærkater, kender ikke advarende farvekoder og tror, at jo mere og kraftigere ting de bruger, des bedre virker det.

At beskytte sig selv imod kemikalierne er ukendt. Mænd og kvinder sprøjter i modvind, uden handsker og støvler og får mængder af gift på kroppen og i lungerne. De lokale klinikker kan ikke diagnosticere forgiftninger.

Udbredelse
Sarah Akia forklarer, at mange af hendes naboer stadig er skeptiske overfor de nye metoder. Derfor arbejder projektet og hun selv også med at undervise sælgere af kemikalierne i at vejlede kunderne korrekt, så folk i det mindste ikke bliver syge.

- Jeg siger til naboerne og farmere i andre landsbyer nær ved, at de bare kan komme og se med deres egne øjne, hvordan jeg gør. Folk tror ikke, at økologisk drift kan være sundere og give større udbytte.

Blandt de forandringer, som hun har fået indført i landsbyen, er, at det nu kun er mændene, der sprøjter med kemikalier. Tidligere var det et kvindejob og selv ammende kvinder gik på marken i de kemiske støvskyer.

I et skur har hun udstyr til demonstration af korrekt sprøjtning. Det er doneret af det danske projekt.

Svært at overbevise mænd
Helt let er det ikke. Hun forklarer, at det som kvinde kan være meget svært at overbevise en mand om, hvad der er bedst at gøre og dyrke.

- Nogle kan ikke tolerere, at en kvinde fortæller den slags. Men der er da mænd, der kan forstå, siger hun.
Selv er hun blevet vejleder og cykler omkring for at udbrede sin viden i fjerne landsbyer. Hver søndag efter kirkegang og bønner samler hun sin lokale gruppe på 20-30 bønder for at de i fællesskab kan udvikle sig og dele erfaringer.

- Jeg gør dette arbejde af hensyn til folks helbred, forklarer Sarah Akia.

- Det er afgørende for deres liv. Jeg vil altså ikke have, at min ven dør, og jeg ved nu, hvordan jeg løser det.

Dan Larsen er journalist og skriver især om forholdene i verdens fattige lande. Han udgiver og er redaktør for Verdensnyt.dk, som OrganicToday.dk har et redaktionelt samarbejde med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: