Bisonokser ankom hemmeligt til Bornholm

NATUR – Danmark blev i går en dyrerace rigere, da syv polske bisonokser i al hemmelighed ankom til Bornholm, hvor de store dyr skal nyde tilværelsen i de bornholmske skove.

Den unge bisontyr og seks bisonkøer ankom i går til Bornholm. (Foto: Naturstyrelsen)

Bisonprojektet har være knap fire år undervejs og forberedelserne til dyrenes ankomst  har stået på det sidste halve års tid.

Ikke mindst skovrider på Bornholm Søren Friese er lettet over, at det gik så uproblematisk med at flytte bisonerne.

- Alt gik efter planen. Dyrene havde det fint efter den lange rejse, og de tog hurtigt deres nye hjem til sig, siger skovrider Søren Friese.

De store dyr faldt hurtigt til ro, efter de var blevet sluppet fri i det indhegnede område af skoven, hvor dyrene skal leve i den første tid i Almindingen.

Elegant bisontyr indtog skoven
Den unge bisontyr og de seks bisonkøer ankom sent i går eftermiddags til Bornholm fra den polske by Bialowieza, hvor dyrene har opholdt sig i karantæneperioden.

Den store bisontyr, der med lidt held skal få de syv bisoner til at blive til flere, var den første, der trådte ud af transportkassen.

- Han kom roligt og elegant ud, tog et kig på sine nye omgivelser, nippede en bid friske bøgeblade,og så listede han stille ind mellem træerne, fortæller skovrider Søren Friese på Bornholm.

Inde i den åbne bevoksning blev han snart mødt af sine seks artsfæller, efterhånden som de blev lukket ud af kasserne.

Bisoner er naturplejere
Når Naturstyrelsen har valgt at genindføre bisonen i Danmark, så skyldes det flere ting, forklarer skovfoged Tommy Hansen fra Naturstyrelsen på Bornholm.

- Udsættelsen af bisonerne tjener formål. For det første skal de skal være naturens egne naturplejere, som holder skoven lys og åben ved at spise sig igennem tæt skov. De skal indgå i et meget vigtigt avlsarbejde, for glem ikke, at det er en truet art, vi har med at gøre. Og så skal de store dyr være med til at give folk en anderledes naturoplevelse, for det er altså ikke hver dag, man render ind i så stort et pattedyr ude i naturen, siger Tommy Hansen.

De syv bisoner kan være med til at genskabe den urtidsskov, som ifølge nogle videnskabsfolk var fremherskende i Danmark før istiden. Det var en naturtype, der var præget af lysninger i skovene, hvor urokser, europæisk bison og kæmpehjorte græssede.

Sunde og raske bisoner
Tre dyrlæger fra henholdsvis Polen, Bornholm og Fødevareministeriet var til stede, da de polske bisoner, som nu er pæredanske, ankom til skoven Almindingen. De konstaterede alle, at dyrene er sunde og raske, og at alle dokumenter var i orden.

Bisontyren og de seks bisonkøer gennemgik forskellige test i Polen før afrejsen, så man kunne sikre sig, at det var en sund bisonflok, man fik sendt til Danmark.

- Dyrene er testet for en lang liste af sygdomme som for eksempel kvægtuberkulose og mund- og klovsyge, så alle EU’s krav og Fødevarestyrelsens krav er opfyldte, siger biolog Erling Krabbe i Naturstyrelsen.

Eksemplarisk opførsel
Biolog Erling Krabbe forklarer, at bisonerne opførte sig præcis, som man havde ønsket sig.

- Det er venlige og rolige dyr, som har et fint temperament, og så ser de ud til at foretrække at være væk fra os mennesker, så det er helt, som det skal være, siger Erling Krabbe.

Bisonindhegningen er lukket område frem til lørdag 9. juni, hvor miljøminister Ida Auken vil åbne hegnet, så bisonerne kan løbe ud i den 200 hektar store indhegning, hvor de skal leve de næste fem år.

Derefter vil der ske en gradvis åbning af området, så offentligheden kan komme tættere på Europas største landlevende pattedyr.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: