Ved at fodre malkekøerne anderledes kan man på kort sigt ændre mælkens fedtsyresammensætning og producere mælkeprodukter, der har et højt indhold af de gode sundhedsfremmende umættede fedtsyrer.
Når køerne om foråret slippes løs på en saftig græsmark, falder mælkens indhold af den skadelige palmitinsyre og andre mættede fedtsyrer, som ernæringseksperter er enige om, at vi bør undgå at indtage i for store mængder.
Det viser et forsøg, hvor forskerne har analyseret indholdet af fedtsyrer i mere end 3,5 millioner mælkeprøver fra samtlige ydelseskontrollerede malkekøer i Danmark.
- Resultaterne fra de godt 3,5 millioner mælkeanalyser viser, at både avl og fodring har en stor effekt på mælkens fedtsyresammensætning. Dermed har landmanden mulighed for at styre, hvor sund mælken bliver, siger Morten Kargo, der er seniorrådgiver ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet.
Frisk græs er godt
Ifølge ham er frisk græs med til at booste mælkens indhold af de gode umættede fedtsyrer.
- Derfor ligger økologiske køer især suverænt højt i det tidlige forår, når de kommer på græs, men også i juni og juni har mælken fra økologiske køer generelt et højere indhold af de gavnlige fedtsyrer. Til gengæld ligger de konventionelle køer mere stabilt hen over året, forklarer Morten Kargo.
Heino Mølholm, der er næstformand i Naturmælk i Tinglev, bor ved Varde og er en af de økologiske landmænd, der har fulgt forskningen om egenskaberne hos gamle husdyrracer med stor interesse. Han har selv en stor besætning med malkekøer.
- Jeg synes, det er spændende, hvis vi kan avle og fodre os frem til en anderledes og sundere mælk, siger han.
Mere er ikke bedre
Hino Mølholm mener, landbruget for længst er nået til et udviklingstrin, hvor mere ikke nødvendigvis er bedre, men hvor der er mere fornuft i at satse på højere kvalitet og differentierede produkter.
- Vi har jo i mange år ensidigt avlet efter højere ydelse hos malkekøerne, og jeg vil da ikke afvise, at vi har tabt noget i svinget. Hvis vi kan avle og fodre os frem til nogle mælkeprodukter, der er sundere for forbrugerne, så synes jeg, det er den vej, vi skal, siger han.
Tuborg eller Calsberg
Morten Kargo er enig i, at tiden er løbet fra enhedsmælken. I dag gælder det om at lave det, de andre ikke laver – at diffenrentiere sig.
- For 30 år siden drak vi alle enten Tuborg eller Carlsberg, men siden årtusindeskiftet har vi set et væld af nye mikrobryggerier og specialprodukter, der har erobret en pæn del af markedet. Måske vil vi opleve en lignende udvikling, når det gælder mælkeprodukter, siger Morten Kargo.