For at isen forbliver is og drikkevandet koldt, bruger man mange steder kølemidler, som indeholder drivhusgasser, der er nogle af synderne bag den globale opvarmning. Men det er langt fra nødvendigt.
Danmark har de sidste to årtier arbejdet målrettet for at udvikle alternativer til industrielle drivhusgasser som kølemiddel i for eksempel kølediske i supermarkeder, ventilationsanlæg i bygninger samt køleskabe og frysere til storkøkkener. Og det er lykkedes, viser to nye rapporter fra Teknologisk Institut, som Miljøministeriet har fået lavet. Derfor lægger miljøminister Ida Auken op til, at EU strammer op på de eksisterende regler.
- Der findes mange eksempler på danske virksomheder, der har udviklet billige, naturlige alternativer til drivhusgasser. Alternativer som både giver plus på bundlinjen og sætter et grønnere fodaftryk. Det er et rigtig godt eksempel på, at det økonomisk kan betale sig at udvikle grøn teknologi. Det er grøn omstilling, siger Ida Auken.
Industrielle drivhusgasser kaldes ofte HFC-gasser eller F-gasser og medvirker til den globale opvarmning. Deres virkning på klimaet kan være flere tusinde gange større end CO2. Som alternativ til drivhusgasserne er det ifølge de to rapporter muligt at bruge naturlige kølemidler så som ammoniak, hydrocarboner og CO2.
Danmark har i dag stort set forbudt anvendelsen af HFC-gasserne, og vi har væsentligt mere omfattende regler på området end de, der gælder i EU. Resultatet har været, at Danmark siden år 2000 har mere end halveret forbruget af HFC-gasserne.
- Mit håb er, at EU indfører regler på området, der er ligeså skrappe som de danske, så vi kan få reduceret brugen af drivhusgasser og på den måde være med til at sikre et grønnere miljø og bedre klima for kommende generationer. Jeg vil derfor sende de to rapporter til klimakommissær Connie Hedegaard, således at Kommissionen kan bruge vores gode erfaringer, når de udarbejder deres forslag til nye regler for HFC-gasser, siger Ida Auken.