ATP investerer dine penge i klimaskadelige virksomheder

KLIMA – ATP laver sorter milliarder ved at investere din pensionsopsparing i olieselskaber som Exxon, Shell og Total.  Greenpeace beder nu Danmarks største pensionsselskab ændre kurs og tage ansvar for klimaet.

Shell er blot én af de store olievirksomheder, som ATP har investeret i. Foto: Greenpeace

Danmarks største pensionsselskab, Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), har investeret over fem milliarder kroner i nogle af verdens største klimasyndere, heriblandt i olieselskaber som Exxon, Shell og Total.

Det viser en gennemgang af pensionskassens udenlandske aktier, som Greenpeace har foretaget i forbindelse med kampagnen Flyt Pengene, der nu lanceres med et krav til ATP om at tage mere ansvar for klimaet.

- Det er trist og paradoksalt, at ATP stadig investerer så mange penge i olie, kul og gas. Fossile brændsler ødelægger jo netop den fremtid, man forsøger at sikre med sin pension, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace.

- ATP er hele Danmarks pensionskasse, og vi er alle tvunget til at spare op hos dem, hvad enten vi vil eller ej. Alligevel har vi ingen indflydelse på, hvordan vores pension bliver investeret, siger han.

Selvom vi har set fremskridt fra ATP i de senere år, tager de stadig ikke reelt klimaansvar, mener han.

- Vi savner virkelig, at ATP fortæller, hvordan man har tænkt sig at sikre, at vores pensionspenge bliver brugt til at understøtte en grøn fremtid, frem for at bidrage til at underminere den, lyder det fra Greenpeace.

Europas fjerde største pensionskasse
Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) råder over en formue på næsten 800 milliarder kroner og er i dag Europas fjerderigeste pensionskasse. Heraf er 32,1 milliard kroner investeret i udenlandske børsnoterede aktier, hvoraf omkring 15 procent er investeret i selskaber og finansinstitutter, der tjener penge på fossile brændsler.

Alene omkring én milliard kroner er investeret i 12 selskaber, der er sortlistet eller under observation af Norges Oliefond, heriblandt en række store energiselskaber som amerikanske American Electric Power og japanske Shikoku Electric Power.

- Det er helt afgørende for klimaet, at verdens pengemænd nu kommer med på vognen og stopper med at holde den sorte energi unødigt længe i live. Her har ATP et stort potentiale til at blive en ledestjerne for, hvordan man kan forene sund økonomisk fornuft med respekt for planeten og fremtidige generationers levevilkår, siger Jens Mattias Clausen.

Alle danskere i arbejde betaler månedligt knap 300 kroner til ATP fra deres løn. Heraf dækker arbejdsgiveren omkring to tredjedele. Ledige indbetaler også til pensionen igennem enten dagpenge, kontanthjælp eller andre overførselsindkomster.

ATP blev oprettet i 1964 som supplement til folkepensionen, og omkring én million pensionister modtager lige nu den såkaldte ATP Livslang Pension.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: