Antallet af giraffer halveret siden 2000

NATUR – Bestanden af giraffer styrtdykker, og antallet er næsten halveret til 80.000 på blot 15 år, viser nye tal. Der er et eller andet rivende galt, siger Bengt Holst, videnskabelig direktør i Zoo i København.

Fire ud af ti giraffer er forsvindet på blot 15 år. Her er en nyfødt giraf-unge, der kom til verden i Københavns Zoo i 2012.

Giraffen, der er verdens højeste landlevende dyr, er i fare for at uddø. I løbet af blot de sidste 15 år er fire ud af ti giraffer af verdens bestand forsvundet, og der er nu kun 80.000 giraffer tilbage i hele verden, anslår eksperter.

Tilbagegangen skyldes først og fremmest, at giraffernes naturlige levesteder forsvinder.  Store skovarealer fældes, og jord indrages til landbrug, bebyggelse og veje. Dermed bliver der mindre plads til dyrene.

Et eller andet rivende galt
- Det er et eller andet rivende galt, siger Bengt Holst, videnskabelig direktør i Zoo i København til DR2. Han kalder udviklingen »dramatisk«.

- Fortsætter udviklingen, vil giraffen stille forsvinde fra Afrikas natur. Sker det, mister vi ikke kun en unik dyreart, men et ikon fra den afrikanske dyreverden, lyder meldingen fra den erfarne naturforsker i Københavns Zoo.

Omkring årtusindeskiftet regnede man med en samlet bestand på 140.000 giraffer, men de seneste tal viser, at der nu højst er 80.000 tilbage.

- Der er et eller andet rivende galt, siger Bengt Holst, videnskabelig direktør for Zoo. Foto: Skærmbillede DR2

Lever i små flokke
Ifølge Bengt Holst lever de tilbageværende giraffer isoleret i helt små flokke, og det gør dem ekstra sårbare, fordi det før eller siden vil resultere i indavl og dermed svagere dyr og større dødelighed.

På den afrikanske savanne er girafferne de eneste dyr, der kan nippe bladene fra akacietræerne i fem-seks meters højde. Dermed er de med til at holde træerne ved live og indgår som en del af øko-systemet.

Langtidsstudie af giraffer
I 2012 påbegyndte Københavns Universitet og Københavns Zoo et langtidsstudie af girafferne i den sydafrikanske nationalpark Pilanesberg, hvor parkens 180 giraffer skal følges over et helt girafliv på omkring 30 år.

- Så kan vi pludselig sætte familiemønstre på og det giver helt andre perspektiver, fortæller Bengt Holst til DR.

Går fætrene med kusinerne, hvordan flytter de sig i forhold til hinanden og hvordan spredes og fordeles de over et liv? Det er nogle af de kernespørgsmål, som det langtidsorienterede studie forsøger at finde svar på.

Omkring en fjerdedel af alle pattedyr i hele verden er truede.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: