Modebranchen tager i stadig stigende grad afstand fra pels. Senest har modeugerne i London og Berlin indført en pelsfri politik, og dyreværnsforeningen Anima vil nu have Copenhagen Fashion Week til at følge trop.
Anima har derfor i dag skrevet til modeugen og dens sponsorer for at bede dem indføre samme pelsfri politik som London Fashion Week.
Blandt sponsorerne er blandt andet Erhvervsministeriet, hvilket betyder, at borgernes skattepenge går til at promovere pelsindustrien. Det vil Anima have bremset:
- Tiden er løbet fra at spærre vilde dyr inde i bure for at kunne producere modetøj. Minkavl er en industri i frit fald, og det er ikke til at forstå, at modeugen vil indgå samarbejde med en branche, der er yderst kritisabel, når det gælder dyrevelfærd, siger Joh Vinding, direktør i Anima.
Pelsbranche i frit fald
Verdens største pelsfirma, SAGA-Furs, har netop offentliggjort sit regnskab, som viser et underskud på 4,5 millioner euro. Ifølge firmaet skyldes det, at pels har et imageproblem.
Samme tendens er slået igennem i Danmark. På Kopenhagen Furs nyligt overståede auktion i januar 2019 blev kun 26 procent af de udbudte skind solgt og til en pris, der ligger langt under produktionsomkostningerne.
- Det er skadeligt for dansk modes omdømme at blive kædet sammen med den stærkt kritiserede pelsbranche. Toneangivende og internationale modehuse som Gucci, Versace og Chanel har alle erklæret sig pelsfri, og det er på tide, at modeugen følger udviklingen og gør det samme, siger Joh Vinding.
Torsdag den 31. januar behandles et beslutningforslag om at forbyde minkavl i Folketinget. Forslaget er indstillet af Enhedslisten og kommer i forlængelse af det eksisterende danske forbud mod rævefarme samt handel med hunde- og kattepels.