Analysefejl er en ny bombe under landbrugspakken

NATUR – Vandmiljøet har i mange år indeholdt markant mere kvælstof og fosfor, end myndighederne og politikerne har været klar over. Analysemetoden har tegnet et skønmaleri af det danske vandmiljø.

Den analysemetode, som private laboratorier har benyttet i målinger for Miljøstyrelsen de sidste otte år, måler konsekvent indholdet af både fosfor og kvælstof for lavt. Aarhus Universitet fastslår, at indholdet af kvælstof i vandet er undervurderet med med 13 pct. Foto: Colourbox

To nye rapporter fra Aarhus Universitet slår nu fast, at de officielle løbende målinger af næringsstoffer gennem syv år har undervurderet problemerne. Kvælstofindholdet har været i gennemsnit 13 procent højere end hidtil anslået. Det skriver Ritzau.

Netmediet Ingeniøren kalder det »en bombe under landbrugspakken«, og Danmarks Naturfredningsforening er rystet over de alarmerende tal, der nu kommer frem i lyset.

Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, mener, at de nye oplysninger betyder, at landbrugspakken nu skal op til revision.

»Det ryster én, at der gentagne gange kommer oplysninger, der viser, at landbrugspakken hviler på et alt for usikkert grundlag. Og at kvælstofkoncentrationerne nu er undervurderede«, siger hun til nyhedsbureauet.

Indholdet af kvælstof undervurderet med 13 procent
Den analysemetode, som private laboratorier har benyttet i målinger for Miljøstyrelsen i hvert fald siden 2010, måler imidlertid konsekvent indholdet af både fosfor og kvælstof for lavt.

Aarhus Universitet fastslår, at for kvælstof, som er mest afgørende for miljøet i saltvand, blev indholdet i 2017 gennemsnitligt undervurderet med 13 pct.

Professor Jørgen E. Olesen, en af Aarhus Universitets eksperter i landbrugspakken, kalder de nye resultater »meget alvorlige«.

»At reducere med 4.000 ton kvælstof er ikke noget, vi bare lige gør. Det kan ikke lade sig gøre ved alene at regulere mængden af gødning. Der skal tages landbrugsjord ud af drift,« siger han til Ingeniøren.

Professor: Vi har tegnet et skønmaleri
Der er ikke præcise estimater på afvigelsen siden 2010, men de må forventes at være i samme størrelsesorden, vurderer professor Jacob Carstensen, som er førsteforfatter på under­søgelsen af analysefejl i saltvand.

»Vi er uforvarende kommet til at rapportere et skønmaleri. 13 pct. er voldsomt. Det ændrer helt klart den udvikling, vi troede, vi så,« siger han til netmediet Ingeniøren.

Både Miljøstyrelsen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser ifølge netmediet at kommentere de nye oplysninger.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: