Amerikansk eksporteventyr for dansk vandfirma

VANDTEKNOLOGI – USA har fået øjnene op for Danmark og danske virksomheders løsninger, når det gælder om at udnytte energien i spildevand og opføre energiproducerende renseanlæg.

Projektleder i Water Technology Alliance Flemming Bomholt Møller i Chicago. Foto: Ole Hartmann Schmidt

Dansk vandteknologi fejre nye triumfer. For kort tid siden kunne den danske virksomhed NISSEN energi teknik A/S underskrive sin første kontrakt med et amerikanske forsyningsselskab. Den kan være med til at åbne døren til det amerikanske marked for flere danske vandvirksomheder, skønner Eksportrådet i Chicago.

Det amerikanske forsyningsselskab Glenbard Wastewater Authority kan glæde sig til inden længe at modtage et danskproduceret kraftvarmeanlæg. Anlægget er produceret af NISSEN energi teknik A/S i Skanderborg og markerer virksomhedens første ordre til USA.

- Ordren betyder, at vi kan begynde at ansætte flere medarbejdere og nå vores vækstmål, som er at fordoble vores eksport til op til 30 pct. af virksomhedens årlige omsætning, fortæller Thorvald Pedersen, direktør i NISSEN energi teknik A/S.

For den jyske virksomhed, der har svært ved at vokse mere i Danmark, er ordren på fem millioner danske kroner et afgørende skridt på vejen i bestræbelserne på at nå deres vækstmål.

Vandalliancen gør forskellen

Energiproducerende renseanlæg fra Aarhus Vand. Foto: Ole Hartmann Schmidt

Aftalen mellem NISSEN energi teknik A/S og det amerikanske forsyningsselskab er kommet i stand efter en målrettet indsats fra Water Technology Alliance – et samarbejde mellem Eksportrådet i Chicago, de tre største danske forsyningsselskaber og fem danske virksomheder, Danfoss, DHI, Landia, AVK og NISSEN energi teknik A/S, samt med hjælp fra Eksportrådets Vitus-program, der yder eksportstøtte til små og mellemstore danske virksomheder.

- Vi ville slet ikke have kigget mod USA, hvis det ikke havde været for WTA, Vitus-programmet eller Eksportrådet i Chicago. Det ville vi ikke have kunnet magte, siger Thorvald Pedersen.

Vandalliancen blev etableret i 2014 og skal være med til udbrede kendskabet til Danmark, de danske løsninger på vand- og spildevandsområdet og det energiproducerende renseanlæg. Til etablering af alliancen har Aarhus Vand udlånt Flemming Bomholt Møller, der ud fra sine 14 års erfaring i arbejdet med vand- og spildevand møder det amerikanske marked med fokus på erfaringsudveksling og ikke som sælger – hvilket er altafgørende.

- De amerikanske forsyningsselskaber vil gerne lære noget og lukker derfor dørene for klassiske sælgere. Når vi kommer som kolleger og faglige specialister, vil de gerne tale med os, forklarer han.

Teamwork og danske standarder som succesfaktorer
Ifølge Thorvald Pedersen er vandalliancen et bevis på, at det er en stærk fordel at udnytte ressourcer og viden mellem virksomheder og partnere.

- I Danmark samarbejder vi om tingene, hvilket gør, at vi får nogle mere innovative, helstøbte løsninger. Denne styrke bringer vi med ind i alliancen, hvilket har vist sige at være altafgørende for succes, fortæller han.

Alliancevirksomhedernes produkter supplerer hinanden, og derfor er den første amerikanske ordre for NISSEN energi teknik A/S også gode nyheder for alliancens fire andre virksomheder, forklarer Flemming Bomholt Møller. De fire virksomheder har allerede afgivet flere lovende tilbud.

Danske virksomheder har en høj stjerne
Den stigende amerikanske interesse for danske vand- og spildevandsløsninger, skal også ses i lyset af de krav om effektivitet og miljøvenlighed, som de danske miljømyndigheder og kunder sætter til de danske virksomheder på området. Det bekræfter forsyningschef i Glenbard Wastewater Authority Erik Lanphier med
valget af det danske kraftvarmeanlæg foran amerikanske konkurrenter.

- At tænke på spildevand og biogas som en byrde har ikke længere en plads i vores samfund, og vi har nu muligheden for at ændre den tænkning. Danskerne er innovative, kreative og dygtige, når det kommer til energioptimering, siger Erik Lanphier.

I USA er der i alt 16.000 kommunale renseanlæg mod omkring 1.000 i Danmark. Potentialet for et amerikansk eksporteventyr for flere danske vandvirksomheder er derfor stort.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: