Ét kilo kartoffelskræller eller andet bioaffald indeholder energi nok til 33 timers lys, og nu får alle københavnere mulighed for at bidrage til den klimavenlige energiproduktion.
I stedet for at sende det københavnske køkkenaffald på forbrændingen, vil det fremover blive indsamlet separat og omsat til biogas og organisk gødning, som er guf for regnorme og andre mikroorganismer i jorden.
Biogassen bruges til at lave varme, elektricitet og brændstof til for eksempel den nye, miljøvenlige 5C-bus, mens gødningen, der indeholder vigtige næringsstoffer, spredes på jorden. Her kan den give næring og grokraft til grønsager, blomster og og alle mulige andre planter.
Startpakke til alle københavnere
I løbet af uge 31-33 lander der derfor en grøn køkkenkurv på dørmåtten hos lejlighedsbeboerne på Amager, og resten af byen følger trop kort tid efter.
Sammen med en sorteringsguide og 100 biologisk nedbrydelige poser gør den lille, praktiske køkkenkurv det nemt for beboerne at gå i gang med at sortere bioaffald.
Baggrunden er, at Københavns Kommune vil sikre, at ubrugelige madrester som kartoffelskræller, æbleskrog og andet organisk affald som fx kaffegrums og æggeskaller bliver genanvendt og omdannet til biogas og gødning.
- Vi ved, at der er rigtig mange københavnere, der har glædet sig til, at det nu også bliver muligt at sortere bioaffald i København. Vores undersøgelser viser, at det er nemmest at tage den nye vane til sig, hvis man har de nødvendige sorteringsløsninger til rådighed. Derfor har vi valgt at give alle københavnere en startpakke, så det bliver let for alle at komme i gang, siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).
Mere end en tredjedel er bioaffald
Og det er virkelig meget mere affald, der kan genanvendes, når københavnerne kommer i gang med at sortere bioaffaldet. Op mod 41 procent af indholdet i københavnernes køkkenspande er nemlig bioaffald. Det svarer til, at en gennemsnitlig husstand producerer cirka 3,5 kilo bioaffald om ugen.
I første omgang er det hovedparten af Københavns cirka 280.000 lejligheder, der skal i gang med at sortere bioaffald, og ordningen vil blive indført over hele byen på nær enkelte ejendomme, der i første omgang ikke modtager nye affaldsbeholdere, fordi de fysiske forhold ved ejendommen forhindrer det.
Fra november vil villa- og rækkehusejerne få mulighed for at komme med på sorteringsordningen.
- Det er en imponerende stor operation at give op mod 300.000 husstande mulighed for at sortere bioaffald på én gang, og kommunens affaldsmedarbejdere har knoklet på for at få det til at ske, fortæller Morten Kabell.
- I København har vi en lang tradition for at sortere affald, og jeg håber, at københavnerne vil tage godt imod den nye mulighed. Som enkeltperson kan det nogle gange være svært at se, hvad man kan gøre for at rykke på den store klimadagsorden, men her er der en helt konkret indsats, som kommer til at gøre en stor forskel, siger han.
Nye affaldsbeholdere
I takt med at byens lejligheder bliver forsynet med en køkkenkurv til indendørs sortering, vil Københavns Kommune også levere nye affaldsbeholdere til bioaffald i gårdene, der vil kunne kendes på det brune låg og navnet BIO.
Københavnerne kan finde svar på en lang række spørgsmål om den nye sorteringsordning på kk.dk/affald, og ellers er man også velkommen til at ringe til Kontaktcentret på tlf. 3366 3366, hvor medarbejderne sidder klar til at besvare yderligere spørgsmål.
Etageejendomme:
UGE 32: Amager Øst
UGE 33: Amager Vest
UGE 34: Vesterbro
UGE 35: Nørrebro
UGE 36: Østerbro
UGE 37: Brønshøj
UGE 38: Vanløse
UGE 39: Valby
UGE 40: Bispebjerg
UGE 41: Indre By
UGE 42: Opfølgning
UGE 43: Opfølgning
Villaer og rækkehuse:
Beholderne til bioaffald leveres til villaer og rækkehuse i en periode på 5 – 6 uger fra november 2017.