Det er tid til at forny de klimapolitiske visioner i Danmark. De har aldrig været så ambitiøse, som de kan eller bør være, og den seneste tids ideologiske angreb på klimapolitikken har skabt usikkerhed – herhjemme og ude i verden – om, hvilken retning vores land er på vej i.
Udover den tvivl, det sår for grønne virksomheder og investorer, der efterlyser klare grønne politiske signaler, er det så ærgerligt, at en af dem verden kigger til for inspiration lige fem minutter i COP21 signalerer, at vi er ved at træde et gevaldigt skridt tilbage.
Det skaber frustration blandt ansvarlige borgere ikke at bidrage til at løse menneskehedens største udfordring, og heri ligger Alternativets eksistensberettigelse: Jorden kalder – og vi hører den!
Regeringens linje under mig
Regeringens linje i klimapolitikken undrer mig. Jeg synes faktisk, at det forekommer decideret argument-resistent, når regeringen ikke lytter på dens egen rådgiver, klimavismand og formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, der mener, at tempoet i omstillingen går for langsomt.
Han siger til Altinget 20. oktober blandt andet, at jo mere vi sænker tempoet i omstillingen på kort sigt, jo mere forceret skal udvidelsen af produktionskapaciteten være på længere sigt, hvis vi skal nå 2050-målet, og jo dyrere vil omstillingen blive.
At regeringen ikke lytter til dette råd – fra egen rådgiver – forekommer besynderligt.
Regeringen mener, at den grønne omstilling ikke er et sprint mellem nationalstater frem mod 2020, men et globalt maraton frem mod 2050. Og ja – det er et globalt maraton. Men det er netop vores delmål, der har karakteriseret Danmarks klimapolitik og inspireret hele verden. Hvis vi dropper delmålene, bringer vi det langsigtede mål i fare.
Ville man lunte 41 km – når man i forvejen kunne være i bedre form – og spurte den sidste kilometer under et maraton? Så ville man i hvert fald ikke have det særligt godt, hvis man endelig nåede frem.
Vi skal snøre løbeskoene
Danmark bør presse på for et øget ambitionsniveau i EU snarere end at vente på, at andre lande presser EU til at opjustere ambitionsniveauet. Og det skal nok ske, for EU-målet om 20 procent reduktion er allerede opnået! Men regeringen lader til at være tilfreds med, at vi bliver overhalet indenom af mere progressive lande der vil markere sig med ambitiøs klimapolitik.
Vi kommer til at gå glip af de store eksportmuligheder og arbejdspladser, der nødvendigvis vil følge af den globale, grønne omstilling, hvis vi ikke vi meget snart snører løbeskoene og kommer ud af startblokken.
Alternativet vil ikke være med til sneglefarten. Omstillingen til 100 procent vedvarende energi er en bunden opgave. Den er i gang og kan ikke stoppes. Men der er brug for et politisk signal om en grøn og bæredygtig fremtid. I Alternativet fokuserer vi på de langsigtede samfundsøkonomiske muligheder i en fossilfri fremtid og spørger desuden, om det ikke godt på den kortere bane må koste noget at redde kloden.
Hvis vi løb i et tilpas hurtigt tempo her i starten ville vi ikke skulle bekymre os om, om vi overhovedet kommer frem. Men omstillingen er mere end en konkurrence om at komme først i mål (selvom vi kunne være så stolte over, at vinde denne).
Omstillingen er en unik mulighed for at gentænke nogle fastfrosne strukturer i vores samfund for at se på, om der er noget vi kan gøre smartere, så vi skaber mere livskvalitet – både for os og for kommende generationer.
Derfor vil vi i Alternativet udvikle delmål for udfasning af alle former for produktion og forbrug af fossile brændstoffer og for det danske samfunds samlede drivhusgasudledning.
Derfor inviterer vi til politisk laboratorium 11. november kl. 17.00 i Kattesundet 12, København, for at politikudvikle med alle dem, der vil være med. Vi har nemlig ikke alle svar, for de skal udvikles i samarbejde med hele Danmark: med borgere, virksomheder og fagfolk. For flere ved mere. Og jorden kalder.
Christian Poll er Alternativets ordfører i Folketinget for klima, energi, miljø og landbrug.