Alternativets frontfigur, Uffe Elbæk, og fire andre medlemmer af folketingsgruppen, hovedparten af partiets ansatte og sekretariat på Christiansborg har sagt ja til at droppe kødet og alle andre animalske produkter for i stedet at spise plantebaseret mad i 22 dage.
Foruden Alternativets folketingsmedlemmer deltager også partiets sekretariat på Christiansborg samt partiets landssekretariat i VeganerUdfordringen, der begynder 1. maj. Folketingets kantine, Snapsetinget, har lovet at servere veganske retter til de travle politikere i perioden.
- Der er ingen tvivl om, at det bliver en udfordring, men jeg tror, det bliver en sjov en af slagsen og i hvert fald én, der er god for klimaet, siger Uffe Elbæk, Alternativets politiske leder.
- Vi er i Alternativet i det hele taget vilde med eksperimenter, der kan gøre vores hverdag mere bæredygtig og klimavenlig, hvad end det så gælder en kødfri dag eller en udfordring som denne, så jeg håber, mange får lyst til at være med, siger han.
En verdenssensation
Simon Hansen, der er projektleder på VeganerUdfordringen er begejstret og kalder det en »verdenssensation«, at Alternativet griber udfordringen.
- Det er jo en verdenssensation at se et helt politisk parti sende så stærkt et signal og tage »handling bag ordene« til et helt nyt niveau, siger Simon Hansen.
- Jeg er overbevist om, at Alternativets deltagelse vil inspirere de øvrige partier til også at sætte personlig handling bag budskaberne. Det er lige præcis den slags konkrete engagement, der kan vise, at politikeres rolle i høj grad også handler om at inspirere sine medmennesker på et helt jordnært og praktisk plan, siger han.
Det bliver mega-svært
Mikkel Kjær, der er sekretariatschef hos Alternativet, er godt klar over, at de kommende uger bliver udfordrende, men glæder sig alligevel til at prøve kræfter med en livsstil helt uden animalske produkter i kosten.
- Vi er godt klar over, at det bliver mega-svært. Det vil alle opleve. En ting er at reducere kødforbruget, noget andet er samtidig at sige nej tak til othello-lagkagen til fester og helt at undgå alle de skjulte animalske ingredienser, der gemmer sig i et hav af produkter. Det bliver måske i virkeligheden den mest interessante øvelse, siger Mikkel Kjær.
- Der er jo en grund til, at fødevareproduktionen resulterer i så massivt et klimaaftryk. Det er ikke kun fordi, vi sidder og spiser røde bøffer. Det er også fordi, mælk, æg og andre animalske produkter indgår i så mange forarbejdede fødevarer, siger han.
Blogger på OrganicToday.dk
OrganicToday.dk vil følge interesseret med fra sidelinjen. Vi vil gerne være med til at give vores læsere nogle gode tips, opskrifter og praktiske råd om, hvordan man kan gribe det an, hvis man vil reducere sit klimaaftryk og skifte til helt eller delvis plantebaseret mad.
Alternativets sekretariatschef Mikkel Kjær vil derfor i de kommende uger blogge her på OrganicToday.dk om, hvordan det er at leve som veganer, hvad han spiser, og hvordan han laver maden.
Rettelse: Det er ikke hele folketingsgruppen og alle ansatte i Alternativet på Christiansborg, der bliver veganere i 22 dage, som vi skrev i første version.
Det er fem af folketingsmedlemmerne, nemlig Uffe Elbæk, Christian Poll, Rasmus Nordqvist, Carolina Maier og Roger Matthissen samt hovedparten af de ansatte, der griber VeganerUdfordringen, som går ud på udelukkende at spise plantebaseret mad i 22 dage.