Aktivister kræver mærkning af GMO-mad

MAD – Aktivister gik i aktion i københavnske supermarkeder for at mærke nogle af de mange fødevarer, der inderholder genmodificerede ingredienser.

Det er ikke tilladt at dyrke genmodificerede afgrøder på danske marker, men danske landmænd fodrer deres dyr med importeret GMO-soja. I den økologiske produktion må man ikke anvende GMO.

Aktivister tog onsdag sagen om mærkning af GMO-fødevarer i egen hånd.

De er trætte af at vente på myndigheder og butikskæder og gik derfor ud i københavnske supermarkeder for at mærke konventionelle kødprodukter med deres eget GMO-klistermærke.

Det er nemlig ikke lovpligtigt at oplyse om, at det konventionelle kød oftest kommer fra produktionsdyr, der er fodret med GMO-foder i Danmark.  Derfor besøgte miljøorganisationen NOAH og Ungdom NOAH butikker i København for at lancere deres egen mærkningsordning.

Forbrugerne ved det ikke
- De mennesker, jeg har snakket med i dag, var ikke klar over, at de ofte spiser GMO-afgrøder, når de spiser kød, æg eller mælkeprodukter. Det forsøger vi at gøre opmærksom på med denne aktion. Jeg mener, at varerne skal mærkes, så man kan vælge genmodificeret mad fra, siger Isabella Seedorf.

Hun er aktivist i Ungdom NOAH og er utilfreds med, at Danmark importerer store mængder af genmodificeret soja fra Sydamerika, som bliver brugt som proteinfoder til svin, høns og kvæg.

Danmark producere store mængder svinekød og andre animalske produkter, og intet tyder på, at importen stopper.

- GMO er skadeligt for miljøet og har ukendte effekter på mennesker og dyr. GMO-afgrøder burde derfor slet ikke være tilladt, og Danmark burde indføre et forbud mod import af genmodificeret foder. En mærkning på konventionelt kød er det mindste, politikerne og supermarkederne kan gøre for borgerne, mener June Rebekka Bresson fra NOAH.

Alternativet støtter kravet
Alternativet støtter op om miljøorganisationernes krav om en mærkningsordning.

- Det er desværre ofte helt uigennemskueligt for forbrugerne, hvad de præsenteres for i supermarkederne. Når eksempelvis svin og kylling bliver fodret med genmodificeret foder, så synes jeg i den grad, at forbrugerne har ret til at få det at vide, siger Christian Poll, der er miljø- og landbrugsordfører i Alternativet.

EU’s medlemslande skal igen den 27. januar stemme om dyrkning af GMO-afgrøder på europæiske markeder, og NOAH mener, at det er vigtigt at Danmark siger nej tak.

Svært at få kæderne i tale
Samtidigt mangler der stadig fokus på importen af GMO-foder til EU, og her prøver NOAH og Ungdom NOAH altså at gøre opmærksom på problematikken via denne aktion.

- Vi er meget glade for, at Alternativet vil sætte fokus på mangel af lovgivning på området. Samtidig havde vi håbet, at supermarkederne ville støtte op om en mærkningsordning. Desværre har det været svært at komme i dialog med flere supermarkeder, mange har end ikke svaret på vores henvendelser, siger June R. Bresson fra NOAH.

Hun håber dog at kunne råbe supermarkederne og politikere op, så der bliver lavet en mærkningsordning, som giver forbrugerne mulighed for frit at fravælge fødevarer, der indeholder genmodificerede ingredienser.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: