Aarhus viser vejen for klimavenlig mad

MAD – Et flertal i Aarhus Byråd bestående af Alternativet, Radikale Venstre og Socialdemokraterne vil skære ned på forbruget af kød og give unge og gamle i kommunens institutioner mulighed for at vælge plantebaseret mad.

Fremover skal man frit kunne vælge at spise plantebaseret mad i de offentlige institutioner i Aarhus Kommune. Mange var samlet foran rådhuset for at vise deres opbakning. Foto: Greenpeace

Aarhus går nu forrest i kampen for mere plantebaseret mad i offentlige institutioner som børnehaver, plejehjem og kantiner. Fremover skal der ikke kun være medisterpølse, bøf og andre kødbaserede retter at vælge imellem, når kommunens institutioner serverer mad for borgerne.

Et flertal i byrådet i Aarhus Kommune har onsdag aften fremsat et beslutningforslag om at sænke kommunens forbrug af kød og give borgere mulighed for at kunne vælge plantebaseret kost på plejehjem, i børnehaver, medarbejderkantiner og andre offentlige institutioner.

Forslaget til En ny klimapolitisk fødevarestrategi har et flertal bag sig med de 16 mandater fra stillerne fra Socialdemokraterne, Alternativet og Radikale Venstre. Udover argumenterne for at beskytte klimaet blev de de sundheds- og ernæringsmæssige forhold omkring plantebaseret kost også debatteret.

Det blev besluttet, at forslaget skal behandles videre i Magistraten. Herefter skal det bringes til afstemning i byrådet.

Opbakning til forslaget
Borgere og organisationer, heriblandt Greenpeace og Dansk Vegetarisk Forening, har her til aften vist opbakning ved byrådsmødet.

- Det er meget glædeligt, at Aarhus Kommune med et flertal bag sig ønsker at sænke kommunens forbrug af kød helt fra børnehaver til plejehjem og på den måde levere et forbilledligt bidrag til at bremse den globale klimakrise, siger Kristian Sloth, der er landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace.

- Det er konkrete handlinger, der tæller, så det er afgørende, at en stor og markant kommune som Aarhus viser vejen. Forhåbentlig vil andre kommuner lade sig inspirere ved også at tage konkrete initiativer for at fremme plantebaseret mad, håber han.

Greenpeace opfordrer nu partierne i Aarhus byråd til at huske klimaet i den videre debat og bakke op om forslaget.

- Det er vigtigt at give borgerne muligheden for at vælge plantebaseret mad, der tager hensyn til både klimaet, miljøet og den enkeltes overbevisning. Forslaget her er en håndsrækning til alle dem, der ønsker, at de selv eller deres barn skal opleve glæden ved mindre kødfulde måltider til fordel for mere plantebaseret mad, understreger Kristian Sloth.

Det frie grønne valg for borgerne
Også Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening er glad for forslaget.

- Det her handler om at sikre det frie grønne valg for alle borgere. Og nogle af kommentarerne i medierne har desværre været præget af misforståelser. Myndighedernes vurderinger vedrørende vegansk kost til små børn tager udgangspunkt i de ganske få familier, som ikke er opmærksomme på at give deres barn et tilskud af B12. Vurderingerne handler ikke om de tusindvis af familier, som har sunde veganske børn. Og der er allerede seks kommuner, som i årevis har haft muligheden for at få vegansk mad i daginstitutionerne. Det er således fuldstændig udramatisk, at et flertal i Aarhus Kommune har foreslået det samme, siger han.

- Hvad angår de ældre, overses det desuden, at mange ældre voksede op i en tid, hvor der blev spist meget mindre kød. 43 procent af alle danskere mellem 55 og 74 år støtter ifølge Coop Analyse, at der bør være en grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener. 45 procent af dem ønsker selv at spise mindre kød. I dag er problemet, at mange ældre, som har spist meget grønt i årevis, per automatik kommer på en kødtung kost, når de får mad fra de offentlige køkkener. Det er ikke rimeligt, mener Rune-Christoffer Dragsdahl.

Bred opbakning
Forslagsstillerne fra Socialdemokratiet, Alternativet og Radikale Venstre henviser til, at der er bred opbakning i befolkningen til mere plantebaseret mad i det offentlige.

En analyse fra Coop viser således, at næsten halvdelen af befolkningen mener, at det altid bør være muligt at kunne vælge et vegetarisk måltid i de offentlige køkkener. 51 ønsker at spise mindre kød, og flere og flere, især unge, skærer ned på kødet i deres dagligdag.

- Vi tror på at med et dagligt og reelt tilbud om plantebaseret måltid, vil Aarhus kommune nå endnu tættere på at bliver CO2 neutral i 2030, heder det i forslaget, som også henviser til erfaringer fra Regionshospital Randers, som er landets førende med økologisk kost.

Her har der været positiv respons i forbindelse med at tilbyde patienter vegetarmenuer. Her vælger mange vegetarmad, også selv om de ikke er vegetar. Ifølge forslagsstillerne er det op imod hver femte, der vælger vegetarmad, og det er især på grund af de sundhedsmæssige fordele.

- Så ikke kun klimadagsordenen er en god årsag til at skære ned på kødet. Forskning viser, at en plantebaseret kost dækker kroppens ernæringsmæssige behov og endda har sundhedsmæssige fordele, understreger de tre partier i forslaget.

- Som kommune kan vi være med til at gøre en vigtig indsats for at sænke klimapresset via vores fødevarepolitik, skriver de i forslaget.

52 kilo kød pr. dansker
Danmark er et af verdens mest kødspisende lande, og ifølge en undersøgelse fra 2016 spiser hver dansker i gennemsnit 52 kilo kød om året.

Danmark er desuden Europas mest opdyrkede land og samtidig det land i verden, der producerer mest kød per indbygger. Vi producerer årligt 31 millioner svin. 80 procent af vores landbrugsjord bruges til at dyrke foder til landbrugsdyr, mens kun 10 procent bruges til at dyrke planteføde til mennesker.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: