Aarhus er et attraktivt sted at bo, arbejde og stifte familie. Byen vokser, stadigt flere flytter til, og byens børn vokser op i et bysamfund i konstant positiv forandring.
Den udvikling skal ikke alene styrkes, den er også værd at passe godt på, mener Kristian Würtz, rådmand i Aarhus. Blandt andet derfor søsætter han nye initiativer, der skal hjælpe med at lære aarhusianske børn og unge om til bæredygtige, miljørigtige og fremtidssikrede løsninger.
- Bæredygtighed skal ikke være noget, vi siger, men noget vi lever og gør. Jo før, vi kan fremme ideer om bæredygtigt miljø, transport og madvaner, jo mere kommer det til at ligge på rygraden af fremtidige generationer som en tilgang til livet. Vi skal passe på byens udvikling, og vi skal passe på hinanden, siger Kristian Würtz, rådmand for Børn og Unge.
Penge til haver flere steder i Aarhus
Kristian Würtz har netop afsat penge til at etablere såkaldte udeskoler – køkkenhaver – flere forskellige steder i kommunen.
Køkkenhaverne bliver lokale mødesteder for skoler, dagtilbud og klubber, hvor børnene og de unge kan lære om mad, natur, fødevarekvalitet, økologi og samspillet mellem natur og mennesker.
Konceptet etableres blandt andet i samarbejde med organisationen Haver til Maver, som blandt andre samarbejder med tv-kokken og kogebogsforfatteren Anne Hjernøe, kendt som Annemad.
- Vi sætter naturen på skoleskemaet og flytter undervisningen ud til køkkenhaven, vandhullet eller i skoven, siger hun.
- Det er min oplevelse, at der sker noget fantastisk med læring og forståelse, når viden bliver sanselig og man kan se frø og planter spire frem og gro, og man kan smage og dufte den mad, der bliver ud af det. Vi vil gerne bidrage til at skabe forståelse for sammenhæng og kredsløb i naturen, siger Anne Hjernøe.
Nyt udekøkken ved demo-landbrug
Tilbuddet i Aarhus bliver rettet mod 0-18-årige børn i kommunale tilbud, blandt andet i sammenhæng med netværket Køkkenhave for alle, der blev etableret i foråret.
Samtidig planlægges et nye udekøkken ved Børn og Unges demonstrationslandbrug Natursamarbejdet i Brabrand, som også vil indgå i de pædagogiske aktiviteter med lærere og pædagoger, ligesom der skal tilknyttes bålkok, naturvejleder- og gartnerkompetencer til det nye læringsmiljø.
Undervisningen og læringen efter det nye koncept ventes at være klar til foråret.