Solbærbuske i stedet for stedsegrønne planter, pæretræer i rabatten og lækre jordbær i byens parker. Det kan blive en realitet i Aarhus allerede fra næste år.
Dermed følger Aarhus trenden fra London og flere andre europæiske og amerikanske storbyer, hvor en ny grøn bølge med taghaver, urban gardening og grønne byrum er med til at flytte naturen ind i bybilledet og gøre byen mere sanselig.
- Folk vil ind at bo i byen, men de vil have det grønne med sig, siger Henrik Lehmann fra Nordeafonden.
- I har afleveret noget, der virkelig var kvalitet i, fortsætter han henvendt til de glade projektfolk bag ansøgningen, da projektet i formiddag blev offentliggjort ved et pressearrangement på havnen i Aarhus.
29 millioner til Smag på Aarhus
Det er nyt attraktivt boligområde med eksperimenterende arkitektur og plantekasser og plancher vidner om, at de grønne planteaktivister allerede har været i gang med drivhuse og højbede i løbet af sommeren.
Nordeafonden har i 2014 afsat en særlig pulje på 100 millioner kroner til det gode liv i byen, og Aarhus er løbet med den største del af pengene til at folde Smag på Aarhus ud.
Aarhus Kommune bidrager selv med 14 millioner kroner, så byen har i alt 29 millioner kroner til at skabe spiselige grønne byrum i samarbejde med byens borgere, som i stor udstrækning skal engageres og blive en del af projektet.
600 store og små byrum
Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, takkede for den generøse donation.
- Mange flytter til Aarhus i disse år. Vi vil bruge pengene til at skabe 600 store og små byrum i byen. Det skal være noget, man virkelig ser i bybilledet, og der ligger nogle fantastiske kvaliteter i at få det grønne til at fylde i byrummet, understregede borgmesteren.
Læs også: Det spirer og gror i storbyens nye haver