41 danske restauranter og kantiner har det officielle økologiske spisemærke i guld, som betyder, at 90-100 procent af råvarerne er økologiske. Langt flere har spisemærkerne i sølv og bronze, hvor knap så stor en andel af råvarerne er økologiske.
I dag kan hele 343 danske spisesteder nemlig prale af Det Økologiske Spisemærke, fortæller Dorthe Kloppenborg. Hun er projektleder i Økologisk Landsforening, som rådgiver de spisesteder, der gerne vil skifte til økologi.
Ansvarlighed og plus på bundlinien
- Flere og flere opdager, at et økologisk køkken kan være med til at signalere ansvarlighed overfor omverdenen og give plus på bundlinjen. Det er en meget positiv udvikling, som er med til at fremme økologien og de samfundsmæssige fordele, der følger med – eksempelvis rent grundvand, siger Dorthe Kloppenborg.
Indtil videre er listen over spisesteder med Det Økologiske Spisemærke domineret af kantiner og institutioner – som hospitaler, plejehjem, børnehaver og skoler. Og her bliver køkkenlederne, ifølge Dorthe Kloppenborg ofte positivt overraskede over, hvor nemt det er at få Det Økologiske Spisemærke.
Nemt at få spisemærket
Det genkender Asta Poulsen, der er køkkenleder hos plejehjemmet Hjortespring i Københavns Kommune, som nu har det økologiske spisemærke i sølv.
- Vores leverandør havde de fleste tal samlet, som skulle bruges til at regne økologiprocenten ud, så det gik ganske let, siger hun og påpeger desuden, at omlægningen til økologi har gavnet køkkenpersonalet hos Hjortespring.
- Efter vi er begyndt at arbejde med økologi, er vores faglige stolthed vokset. For nu laver vi maden selv fra bunden. Det har også skabt et bedre sammenhold mellem medarbejderne. Vores motto er ’økonomi og økologi giver god energi’, siger Asta Poulsen.
Fødevareminister overrækker spisemærker
Den store interesse for at opnå det økologiske spisemærke er medvirkende til, at Copenhagen Food Fair i samarbejde med Økologisk Landsforening præsenterer et udvidet økologisk område til fødevaremessen i Bella Center fra 24. til 27. februar.
Området vil bestå af Økologisk Landsforenings Fællesstand, hvor cirka 40 økologiske virksomheder vil vise en bred vifte af muligheder inden for økologiske varer til foodservice-sektoren.
Tirsdag 26. februar står hele messen i økologiens tegn under overskriften Økologi på køkkenvejen. Her er det blandt andet muligt at tage på Øko-speeddating og komme helt tæt på de økologiske producenter.
Som afrunding vil fødevareminister Mette Gjerskov 27. februar overrække spisemærker til en stribe spisesteder.
VÆRD AT VIDE