25 familier i Østjylland får opgraderet deres boliger med alt det ypperste inden for bæredygtigt energi-udstyr.
Familiernes energiteknologier bliver bundet sammen og styret via såkaldt ‘smart grid’, et intelligent system, som giver familierne mulighed for at tilpasse deres forbrug i forhold til den strøm, de producerer gennem f.eks. solceller. Det betyder også, at familierne vil blive producenter af strøm og vil få mulighed for at sælge deres overskydende strøm.
- Familierne er med i et forsøg, hvor vi sammen med virksomheder og internationale samarbejdspartnere udstyrer deres huse med alle de nyeste energiteknologier. Der er tale om familier, som bor dør om dør, og her vil de blive forbundet af et intelligent net. Familierne kan følge deres forbrug live og handle ud fra det, forklarer Mogens Vig Pedersen, adm. direktør i Insero, som står bag det nye projekt.
Insero er en fond med hjemsted i Horsens, der har til formål at skabe vækst og udvikling i området. Ifølge Insero er det første gang, smart grid bliver så konkret.
Samlet budget på 143 millioner
Insero Live Lab hedder projektet. Det er en del af et større europæisk projekt, der har til formål at teste og udvikle fremtidens internet. Projektet, der består af seks teststeder i Europa, har et samlet budget fra EU på 143 mio. kr. Det betyder, at det Horsensianske teststed samarbejder med de øvrige teststeder og bidrager til at skabe international viden om energiproduktion og styring.
- Vi har valgt at teste styringen af energiproduktion og -forbrug ved hjælp af Smart Grid, fordi en pålidelig, bæredygtig og omkostningseffektiv energiforsyning er øverst på den politiske dagsorden verden over lige nu – ikke mindst i Danmark. Samtidig er der nu fantastiske muligheder for at skabe innovative, nye services ved, at man inddrager IT og kommunikationsteknologi som svar på udfordringen med at udvikle smarte energisystemer. Derfor er vi også meget spændte på at følge udviklingen i det lokale living lab i Horsens-området, forklarer Dr. Fiona Williams, Research Director i Ericsson, som koordinerer det europæiske projekt.
Valget står mellem tre byer i området mellem Horsens, Vejle og Hedensted. Om det skal være Stenderup, Assendrup eller Sejet afgøres af, hvor stor interessen er. Den by, der tilmelder flest, bliver valgt.